Veiligheid is de rode draad in het verhaal van Tele Radio. Hun draadloze besturingssystemen zijn bekend om hun robuustheid, flexibiliteit én gecertificeerde veiligheid. Het bedrijf zet sterk in op innovatie en ontwikkeling, met name op gebied van software en functionaliteiten van de systemen.

Tele Radio ontwikkelt, fabriceert en brengt radiografisch bediende systemen op de markt voor industrieel gebruik.Je kunt het zo gek niet bedenken of de draadloze besturingssystemen van Tele Radio worden toegepast. In de offshore, bij geautomatiseerde toegangssystemen, in de scheepvaart, bij de bediening van kranen en lieren en meer. De focus ligt op veiligheid. Niet vreemd voor een van oorsprong Zweeds bedrijf. Ruim zestig jaar geleden klein begonnen in het plaatsje Lysekil, anno vandaag wereldwijd actief als de Tele Radio Groep. 

Oersterk
De systemen van Tele Radio worden veelal in zware en ruige werkgebieden gebruikt, en dat vraagt om een oersterk product. Afstandsbedieningen moeten tegen een stootje kunnen. Of ze nu vallen of nat worden. Het productgamma is daarbij zeer breed, van kleine zenders tot besturingssystemen op maat. 

Focus op veiligheid
Het bedrijf heeft de tijd mee gezien de toenemende aandacht voor veiligheid op de werkplek. “Draadloze besturingssystemen zijn vaak veiliger dan de bedrade systemen,” vertelt Keesjan van der Elst. “Je kunt op een veilige plek de machine van een afstand besturen. Dat geeft veelal ook een beter zicht op de werkzaamheden. Je hebt bovendien geen kabels die in de weg zitten, waar je over kunt struikelen en die vatbaar zijn voor corrosie en schade. Een ander mooi voorbeeld van veiligheid is de draadloze noodstop. Men wil veilig om een machine heen kunnen lopen met een noodstop aan de broekriem voor het geval dat.” 

Efficiënter
Werken met een draadloze besturing levert op de werkplek ook efficiency op. “Werk wat je voorheen met twee man moest doen, zoals op een rioolreinigingswagen, kan één man nu doen. Ook hoeft de gebruiker niet meer heen en weer te lopen om een machine te bedienen.”

Nieuwe ontwikkelingen
Tele Radio zet zwaar in op innovatie en ontwikkeling. Voortdurend is het bedrijf op zoek naar slimme maatwerkoplossingen met standaardproducten. “De vernieuwing zit ‘m vooral in slimmere software en functionaliteiten. Bijvoorbeeld het op afstand kunnen resetten van een machine die stil komt te staan. Onze technici kunnen op afstand bekijken waar het probleem zit en eventuele instellingen aanpassen zodat de betreffende uitvoerder weer verder kan met het werk.” 

www.teleradio.nl