Betonprinters hebben woensdag 30 januari de eerste betonnen wanden geprint van de Vergaderfabriek in Teuge. Dit gebouw is het eerste commercieel geprinte gebouw van Europa. In minder dan tien dagen wordt het project op locatie geprint.

Op woensdag 30 januari plaatsten leerlingen van basisschool De Zaaier in Teuge bij wijze van starthandeling een tijdscapsule in de holte van de eerste 3D-betongeprinte muur van De Vergaderfabriek. De tijdcapsule bevat brieven gericht aan de toekomst en treedt in werking als het gebouw in de toekomst wordt gerecycled .

Gebouw printen binnen 10 dagen 
De Vergaderfabriek is het eerste commercieel 3D-betongeprinte gebouw van Europa en wordt in minder dan 10 dagen op locatie geprint door CyBe. Berry Hendriks van het 3D-betonprintbedrijf: “De nieuwe techniek zal veel teweegbrengen, en bijdragen aan het vertrouwen in het 3D-printen van gebouwen, zowel binnen als buiten Nederland.”

Reductie materiaalverspilling 
Constructeurs Hans Laagland en Marijn Bruurs van Witteveen+Bos vertellen over de voordelen van deze techniek: “Het is mooi om te zien waar dat allemaal toe leidt, want printtechniek is veel breder en heeft mogelijkheden om een enorme verduurzaming te realiseren. Denk aan het hergebruik van materialen, de enorme reductie van materiaalverspilling of het afwisselend inzetten van sterk en minder sterk beton in een constructie.” Hugo Jager, die het project namens Revelating begeleidt: “Het proces is een aaneenschakeling van proberen en analyseren”.

Het ontwerp is van Pim van Wylick van The Form Foundation. Onder het motto ‘Ontwaak in een nieuwe wereld’ hebben Marjo en Arvid Prigge van De Slaapfabriek een totaal nieuwe visie op trainen en vergaderen ontwikkeld. Ze droomden van een extra vergaderlocatie maar wilden voor het ontwerp geen concessies doen aan het doel en de kwaliteit van deze ruimte. Door te kiezen voor 3D-betonprinten kan volledig vrij worden gebouwd in ronde en gebogen vorm die direct aansluit op de wensen van de gebruikers.